miercuri, 11 martie 2009

Romania e Rapid, Rapid e Romania


1923...un an sfant pentru noi, un an in care agonia si extazul, bucuria, fericirea, dar si dezamagirea, caci asa cum se stie fara dezamagire nu exista iubire...toate acestea au cunoscut un singur nume: RAPID! O sa prezint pe scurt istoria echipei noastre dragi, punand mai mult accent pe inceputurile ei.
Despre Rapid, poti scrie multe carti, multe articole, sute, mii de randuri si tot nu ar fi de ajuns. Rapid este un Fat-Frumos din basmele cu care eram rasfatati in copilarie. ,,Glasul rotilor de tren" al regretatului Ioan Chirila relateaza perfect ceea ce inseamna Rapid, care, nu degeaba cartea este de multi suporteri considerata "Biblia Rapidistului".
Pe 25 iunie 1923, ,,ciocanarii" de la Grivita si jucatorii echipei Excelsior (echipa care activa in cartier) s-au intalnit intr-o sala a scolii primare din cartier, semnand actul de nastere al echipei CFR Bucuresti. Ca presedinte de club a fost ales Teofil Copaci (maistru la Atelierele Grivita), iar capitan de echipa devine Grigore Grigoriu, de meserie strungar, care insa era un jucator cu experienta, acesta evoluand la echipa de fotbal Venus. Echipamentele au fost confectionate din panza visinie in casa lui Grigoriu, iar ghetele au fost obtinute prin reconditionare de la Ateliere. Din primul comitet mai faceau parte, pe langa cei mentionati mai sus si strungarii Dumitru Constantinescu, Geza Ginger, Franz Hladt sau Tudor Petre.
La numai 4 luni de la infiintare, CFR joaca, pe 28 octombrie 1923, pe terenul CAB (langa Arcul de Triumf), in compania echipei Unirea Timisoara, meci incheiat cu victoria echipei din Timisoara cu 8-4, asta desi la pauza scorul era 3-2 pentru CFR, dar baietii antrenorului Unirii, Rudy, au scos pe tusa vreo patru dintre ai nostrii. Lotul de jucatori ai CFR-ului: Stanica, Tudor-Fetzko I, Weiss, Duta, Calos-Constantinescu, Fetzko II, Meghies, Grigoriu, Hladt, Trubenbrott-Biberi, Dobrescu, Kelemen, Papoi I, Papoi II, Palko, Szabo, Pall.
Asa cum este normal pentru orice club de fotbal care se infiinteaza intr-un mod legal, trebuie parcursi anumiti pasi. Si iata ca, in anul 1932 are loc intrarea Rapidului in ,,Divizie". Pe 11 septembrie 1932, ora 18.00, pe Arena Romcomit, CFR Bucuresti-Ripensia Timisoara, meci terminat cu victoria ceferistilor, scor 3-2 (marcatori: Boros '48 si Attila I '56 si '80-11 m). Echipa CFR-ului: Theimler-Ujlaky, Sepi-Wetzer II, Ronnay, Radu-Boros, Chiroiu II, Chiroiu I, Gebrovschi, Attila.
Primul trofeu din vitrina Giulestiului a fost Cupa Romaniei, castigata cu scorul de 6-5 in fata echipei Ripensia Timisoara pe data de 6 iunie 1935, stadion ONEF, ora 18.00, spectatori 20.000. Pentru CFR au marcat: Attila '34, Strock III '37, Gh. Georgescu '55, '61, '70 si Stefan Barbu '97. Primul unsprezece al CFR-ului: Theimler-Ujlaky, Rosculet-Vintila, Wetzer II, Cuedan-Georgescu, Barbu, Strock III, Medve, Attila.
In perioada interbelica, CFR a fost printre echipele de top ale Romaniei, castigand de 6 ori consecutiv cupa (performanta neegalata de nicio echipa,nici pana in ziua de azi), dar si campionatul de razboi, un titlu nerecunoscut oficial.
In 1940, Rapid devine prima echipa de fotbal din Romania care a reusit calificarea intr-o finala de cupa europeana, denumita Cupa Europei Centrale, finala nedisputata insa din cauza celui de-al doilea Razboi Mondial.
Oficial, Rapid reuseste sa devina campioana in anul 1967, mai exact pe data de 11 iunie, dupa un meci la Ploiesti, cu rivala Petrolul, pe stadionul Ilie Oana, meci incheiat 0-0. A fost rezultatul care a declansat fiesta in Giulesti, acolo unde mii de oameni sarbatoreau castigarea campionatului. Echipa de aur al Rapidului: Raducanu, Andrei - Lupescu, Motroc, Dan Coe, Greavu, V. Stefan, S. Costea- C-tin Dinu, Jamaischi, N. Georgescu, Nasturescu, Dumitriu II, I. Ionescu, Neagu, Codreanu, Kraus, Mitroi. Antrenori: Valentin Stanescu si Victor Stanculescu; consilier tehnic: Emeric Vogl. Conducerea clubului: Mihai Valceanu- presedinte, Emil Spirea- presedinte sectia fotbal, Eugen Sipos. Mentionam un rezultat istoric in turul II al Cupei Campionilor Europeni 0-0 la Bucuresti cu Juventus Torino, in tur 1-0 pentru echipa italiana.
Anii cei mai negrii pentru fotbalul feroviar au fost cei cuprinsi in perioada 1970-1990, unde echipa a retrogradat de 4 ori in Divizia B. Chiar si asa, Rapidul umplea stadionul la meciurile pe care le disputa, mai mult de atat, in aceasta perioada neagra, castiga de 2 ori Cupa Romaniei in anii 1972 si 1975.
Dupa caderea comunismului, in 1990, ne-am castigat libertatea. Din acest an, incep performantele cu adevarat notabile ale giulestenilor atat pe plan intern, cat si pe cel international. In anul 1993, clubul este preluat de George Copos. Mentionam, ca in perioada 1990 si pana in prezent, in vitrina Giulestiului au ajuns 2 campionate (1999, 2003), 4 cupe (1998, 2002, 2006 si 2007), 4 supercupe (1999, 2002, 2003, 2007) si o cupa a ligii (1994). Pe plan international, in 2006, Rapid devine prima echipa romaneasca cu cel mai lung parcurs in cupele europene. In acest an, Rapid ajunge pana in sferturile Cupei Uefa, eliminand echipe puternice din Europa, precum Feyernoord-ul lui Kalou si Kuyt, Hertha sau Hamburg cu Van der Vaart in rol de lider.
Dani Coman, Bogdan Lobont,
Adrian Iencsi, Daniel Chirita, Vasile Maftei, Marius Constantin, Nelutu Sabau, Marius Maldarasanu, Robert Ilyes, Marius Sumudica, Mugurel Buga, Ionel Ganea, Sergiu Radu, Daniel Pancu sau Daniel Niculae sunt doar cativa din jucatorii care si-au pus amprenta pe clubul din Giulesti dupa 1990; iar ca antrenori enumeram: Mircea Lucescu, Anghel Iordanescu, Viorel Hizo, Razvan Lucescu sau Marian Rada.
De-a lungul timpului, numele echipei s-a schimbat in mai multe randuri, cum urmeaza: CFR (1923-1936), Rapid (1936-1944), CFR (1945-1949), Locomotiva (1950-1958), Rapid 1958-prezent.
Cat despre batranul stadion Giulesti...lucrarile la stadion au inceput in anul 1936 si au fost terminate 2 ani mai tarziu; acesta fiind inaugurat pe 10 iunie 1939, in prezenta regelui Carol al II-lea si al Marelui Voievod Mihai de Alba Iulia.
Jucatori ca Nae Manea, Marian Rada, Rica Raducanu, Dan Coe, Goanta, Sandu Neagu, Ilie Greavu, Baratki, Ozon, Tinel Stanescu, Nichi Dumitriu, Bazil Marian, Ion Costea, Fane Tara, Caciureac, Bauer si nu numai, nu trebuie uitati niciodata pentru pasiunea cu care au jucat pentru Rapid, pentru daruirea si atasamentul lor fata de culorile alb-visiniu.
Din pacate, incet-incet spiritul Rapidului si-a mai pierdut din farmec, datorita incompetentelor unor persoane, care nu fac altceva decat sa-si urmeze propriu interes. Cu toate astea, vom ramane unici si autentici in tot ceea ce facem, pentru ca la Rapid se face si se va face mereu arta pentru arta. Pentru noi, Rapid nu este doar un simplu club de fotbal, este o pasiune dusa la extrem, este patima...suferim si ne bucuram la fel de mult. Giulestiul e Raiul fotbalistic; acolo unde o bara frumoasa inseamna mai mult decat un gol urat, un loc unde fotbalul se mananca pe paine, in stare pura. Trebuie sa tinem steagul sus si sa ducem mai departe o legenda ce a inceput in
1923...


* m-am inspirat din Fenomenul Rapid. Legenda continua (Cristian Costache si Ion Carstea)

Un comentariu: